Son Makaleler

  • ANADOLUYA IŞIK VERENLER - (Alevi Önderi, Alevi Önderleri)

    ANADOLUYA IŞIK VERENLER
    (Bu kısa yazı bir takvimin kısa tanıtımı için hazırlanmıştır)

    Türklerin Anadolu’ya yerleşmeye başladıkları 12. Yüzyıl’da bu topraklarda tarihin derinliklerinden kalma bir çok kavim yaşamaktadır. Bu yerleşik halkın milliyeti ve dini ne olursa olsun onlarca uygarlığın yaşadığı toprakların ürünü olmaları yadsınamaz.Göçebe bir topluluk olarak Anadolu uygarlığı topraklarına ayak basan Oğuz boyları bu kültür tarafından yadsınamadı, dışlanamadı, kısa sürede bir kaynaşma oluşmaya başladı.







    Devamı..
  • Ozan Sefil Selimi ile Söyleşi - (Alevi Önderi, Alevi Önderleri)

    Sayın Selimi, söyleşimize sizi tanıyarak başlayalım, ne dersin?

    ? Teşekkür ederim, sayın Gülağ Bey. İsmim Ahmet Günbulut, mahlasım Âşık Selimi. Şarkışla’da doğdum, ilk tahsilimi Şarkışla’da yaptım. Ortaikiye kadar okudum, sonra terk ettim. Terk ettikten kısa bir süre sonra evlendim. Bu evlilikten altı çocuğum var; üç kız, üç erkek. Şöyle diyelim 1960 yılında âşıklığa başladım. Âşıklığa başladığım bugüne kadar da bir şeyi düşünmeden hep âşıklık geleneğine hizmet ettim. Gerekçesi ne ise o yönde kendimi geliştirmeye ve halka faydalı bir insan olmaya çalıştım. Öyle bir kimseyim ben.

    Sizin şiirleriniz halk şiiri dünyasında bir kıvılcımdır bence. Bu kıvılcımın kaynaklık ettiği ilkeleri söyler misiniz?

     

     

    Devamı..
  • Bir Çilenin Sanatçısı Feyzullah Çınar - (Alevi Önderi, Alevi Önderleri)

    Feyzullah Çınar: Çamşıhı'nın Çamağa köyünde 1937’de doğdu. Türkü söylemeye 1950 de başladı. İlk plağı 1966 da çıktı. Kısa sürede 200 binin üzerinde satış yaparak, en doruğa gitti. Bütün bunlara karşın yaşadığı süreç içinde hiçbir zaman maddi bir gelir elde edemedi. Anakent Belediyesi’nde Park ve Bahçeler Müdürlüğü'nde çöp-çüpçülük kadrosunda çalışırken, ani bir rahatsızlık sonucu yaşamını yalnız bir parkta noktaladı. Ankaralı sanatseverler onun anılarını yaşatmak için her yıl anma günleri düzenliyorlar. Mamak Belediyesi Ozan Der işbirliğiyle Tuzluçayır semtinde “Feyzullah Çınar Parkı” yapıldı.

     

    Devamı..
  • Başköylü Hasan Efendi - (Alevi Önderi, Alevi Önderleri)

     

    ERZINCAN / Çayirli (1) ilçesi yakinlarinda adi Basköy (2) olan eski bir yerlesim yeri vardir.Basköy Erzincan´a 145, Çayirli ilçesine yaklasik 25 km. mesafededir ve ilçenin kuzeyine düser.Eskiden Bayburt / Gümüshane kismen buradan geçen yol üzerinden saglaniyordu.Erzincan’in kuzeyindeki sarp Kesis Daglari (3) üzerinden ulasilmak istendiginde Erzincan´a uzakligi 45 km civarina inmektedir.

     

     

     

     

     

    Devamı..
  • Köroğlu - (Alevi Önderi, Alevi Önderleri)

     

    16. ve 17. y.y.larda osmanlı devleti tarih kitaplarında başarıyla anlatılsada, halk açlık ve isyanların içerisindeydi. Osmanlı dışta geliştikçe içteki isyanlarda gün be gün büyümekteydi. Celali isyanları ( taşra isyanı ) yada kızılbaş ayaklanması olarak bilinen halk ayaklanması bu isyanların en büyüğüdür. Halk ağır vergilerin altında ezilmekte buna karşın beyler verğileri katlayarak arttırmaktaydı. Çiftini çubuğunu bırakan dağlara çıkar ve padişah ve saltanatındakilerle çatışır olmuştu. İşte bunlara çift bozan denmekteydi. Çift bozanlar ve diğer isyankarlar dağlarda üçerli beşerli gruplar halinde varlıklarını devam ettirirken bu dönemde tarih sahnesine çıkan Köroğlu birçok isyancıyı birleştirmiş ve Sivas ile bugünki Tokat arasındaki Çamlıbel denilen yerde bir ordugah kurmuştur. Orada ipek yolu ve baharat yolu üzerinden geçen binlerce kervana seferler düzenlemiş ve gücnü katlayarak ününe ün katmıştır.

     

     

Son Makaleler

Popüler